< terug naar het overzicht

Decamerone

foto

 

Theater in ’t Groen speelt jubileumvoorstelling op Fort Ruigenhoek!

Het Theater in ’t Groen staat bekend om haar levendige voorstellingen op prachtige buitenlocaties in Groenekan en De Bilt. Vijftien jaar nadat het Theater in ’t Groen haar eerste voorstelling (Een Midzomernachtsdroom) speelde, gaat zij haar jubileumvoorstelling spelen op de plek waar het allemaal begonnen is: Fort Ruigenhoek. Een prachtige plek voor wat belooft ook een prachtige voorstelling te worden: Decamerone van Boccaccio! Van 1-4 juni zal de voorstelling gespeeld worden.

 

Waarom Decamerone?

Theater in het Groen zoekt altijd aansluiting bij grote actuele thema’s in haar voorstellingen. Daarop is Decamerone geen uitzondering, hoe verrassend dat ook mag klinken. Decamerone speelt in de 14e eeuw, waarin Europa werd geplaagd door enorme pestepidemieën. Maar liefst een derde van alle Europeanen stierf. De pest is een van de bekendste zoönosen, een ziekte die van dieren op mensen wordt overgedragen. Ook covid-19 is van dierlijke oorsprong.

Hier ligt de link van de huidige tijd met Decamerone. Decamerone schetst de situatie van 10 rijke Florentijnen die op de vlucht zijn voor de pest en zich terugtrekken in een villa buiten de stad. De link met de corona-lock-down is opmerkelijk.

 

Wat is Decamerone?

In Boccaccio’s Decamerone hebben 10 Florentijnen de stad Florence verlaten om de naderende pestepidemie te ontvluchten. Ze doden de tijd met eten, drinken en dansen, maar vooral ook met het elkaar vertellen van verhalen. Deze verhalen moeten als afleiding dienen, moeten ervoor zorgen dat iedereen de harde dagelijkse realiteit zoveel mogelijk kan vergeten en waar mogelijk de angst en de dreiging kan overwinnen. Er wordt afgesproken dat elk van de tien Florentijnen iedere dag één verhaal vertelt aan de rest van het gezelschap. Na 10 dagen afzondering zijn in totaal dus 100 verhalen ontstaan. Door elkaars fantasie gestimuleerd en opgezweept, laten de vertellers hun verhalen al improviserend steeds meer ontsporen. Zo krijgen de gebeurtenissen meer en meer een zonderling karakter en worden de ontknopingen allengs extremer. Afhankelijk van wie vertelt, zijn de verhalen soms ‘ondeugend’ of zelfs grof van toon, dan juist weer uitermate hoffelijk en elegant.

Boccaccio trapte in zijn vertellingen openlijk en met zichtbaar genoegen tegen een flink aantal heilige huisjes. Zijn kritiek op maatschappelijke wanverhoudingen, de moraal van de ‘burger’ en de rol van de kerk in de Middeleeuwse samenleving zijn gepeperd en onverbloemd. Verder is het nogal opmerkelijk dat in dit boek de vrouw centraal lijkt te staan. Vrijwel steeds is er sprake van zelfstandige vrouwen, die voor die tijd opvallend veel bewegingsvrijheid en een grote ruimte voor initiatief hebben of nemen. Daarmee zou je het kunnen bestempelen als één van de eerste feministische literaire werken.

 

De voorstelling

Decamerone is een fascinerend boek vol gekke en geestige, vaak ook pikante en soms ronduit gruwelijke verhalen. Ze gaan stuk voor stuk over morele en erotische kwesties als verraad, bedrog, diefstal, ambitie, familie-eer, overspel, lust en liefde. Ronduit prachtig materiaal en uitermate geschikt voor theater, omdat de verhalen echt wezenlijke thema's aansnijden en menselijke kenmerken en gedrag tonen die van alle tijden zijn.  Dat maakt deze tekst ook herkenbaar en relevant voor mensen van nu. Op vileine wijze toont Boccaccio de lage driften van de mens, maar overduidelijk ook met compassie en humor. Zijn voorliefde voor erotische en gruwelijke verwikkelingen zijn altijd met satire en lichtheid geschreven, waardoor Decamerone eigenlijk heel modern overkomt.

            Min of meer 700 jaar na Boccaccio’s geboortejaar hebben regisseur Arie de Mol en schrijver Erik-Ward Geerlings deze klassieker uit de wereldliteratuur bewerkt en omgesmeed tot een nieuwe, speelse theatertekst. De voorstelling zal bestaan uit een kleine selectie uit de vele verhalen die in Boccaccio’s meesterwerk de revue passeren. De locatie, het Fort, zal er zeker aan bijdragen dat dit meesterwerk optimaal tot zijn recht kan komen.

 

Kaartverkoop

U kunt kaartjes voor de voorstelling kopen op deze website van het Theater in ’t Groen Wees er snel bij. De ervaring leert dat onze voorstellingen vaak snel uitverkocht zijn!

Daarnaast verkopen wij wijn voor thuis en een Foodbag voor tijdens de voorstelling (deze is alleen te koop via de website).

Van donderdag 1 tot en met zondag 4 juni 2023, vinden er meerdere voorstellingen plaats, zoals ook in onze agenda te lezen is. Echter, deze tijden zijn nog onder voorbehoud. De bedoeling is dat wij 3 avond en 2 matinee voorstellingen gaan geven.


Locatie:

Fort Ruigenhoek

Ruigenhoeksedijk

Groenekan

 

Regie:

Arie de Mol

 

Spelers:

Adrie Zwanenberg

Arne Rozendaal

Hilde Bout

Ilja Raspe

Jeroen Velthuizen

Ida Boogaard

Brigitte Kant - Creusen

Francien Godeke

Jeroen van Hezik

Jeroen den Uyl

Arthur Agterberg

Frøydis Ihle

Luuk van der Linden

Margot van den Belt

Helene Kalisvaart

Nelly van der Geest

 

Kleding:

Geertje de Roo

 

Kap en grime:

Arda Kleinhesseling

 

Algehele coordinatie:

Sanne van der Zee

 

Productie team:

Francis de Bruijne

Piet Hein Copijn

Margriet van der Vaart

Aafke van Mourik

Jose Buur

 

Techniek:

Mees Godwalt

 

Ensemble:

Erik Janse - zang, piano, percussie

Jan Hilbert - zang, ukelele, percussie

Helene Kalisvaart - zang, percussie

Frøydis Ihle - zang, cello, vedel, percussie

 

Fotografie:

Op locatie: Jan Erik Kant

Op poster & flyer: Joke Kraan

Kaartverkoop start 1e week van mei 2023.

 

Er zijn een zeer beperkt aantal parkeerplaatsen voor de auto beschikbaar, hou rekening met wandeltijd van max. 15 minuten (afhankelijk van de plek waar de auto staat), wij zullen voor een fietsenstalling zorgen, dichtbij het fort.

Voor deze locatie dienen wij gebruik te maken van verkeersregelaars, zij zorgen ervoor dat dat het verkeer naar het fort toe, beperkt blijft en geven aanwijzingen voor de bezoekers. Voornamelijk om de weg naar het fort veilig en vrij te houden.

 

flessenpack

Duopack wit & rode wijn € 15,-

Wij verkopen via de website, op de brocante op 27 mei in Groenekan en op het fort zelf een duopack met heerlijke witte en rode wijn. Voorzien van ons logo en een impressie van Decamerone. 

 

FoodBag

FoodBag € 12,50 per persoon

(kan alleen vooraf besteld worden)

Tijdens onze jubileumvoorstelling verkopen wij ook een FoodBag, om het nuttigen van een hapje en een drankje voorafgaand aan de voorstelling, makkelijker te maken.

 

De bestelde FoodBag kan bij de ingang van het fort, bij de Cateringstand opgehaald worden.

Op vertoon van je aankoopbewijs kies je een drankje naar keuze en ontvang je een picknick plaid in bruikleen.

 

Assortiment drankjes waarvan gekozen kan worden:

  • Koffie, thee
  • Water, Jus d' Orange
  • Glas rode of witte wijn
  • Flesje bier / alcohol vrij bier

 

Het pakket bestaat uit:

  • 2 broodjes
  • 1 stuks fruit
  • 1 drankje naar keuze

Voor de broodjes kun je kiezen uit:

  • 2x vegetarische broodjes
  • 1x vegetarisch en 1x vis
  • 1x vegetarisch en 1x vlees
  • 1x vlees en 1x vis

Voorstellingen


seizoen 2020-2021

kaartverkoop

actueel

archief

 

 

Volg ons op


Facebook   Facebook  

Twitter   Twitter

Instagram   Instagram  

YouTube   YouTube

 

Over Theater in ‘t Groen


wie zijn wij?

contactgegevens

doe mee

word vriend

 

 

Deel deze pagina


Schrijf u in voor onze nieuwsbrief


Neem contact op


Onze partners


Daartoe mogen we rekenen: Gemeente De Bilt, Prins Bernard Cultuurfonds, kfHein fonds, VSB fonds,

Stichting van Ewijck van Oostbroek en De Bilt Fonds, Rabo Stimuleringsfonds, Stichting Mens en zijn Natuur, 

onze trouwe “Vrienden van Theater in ’t Groen” en uiteraard zien we het publiek dat onze voorstelling bezoekt ook als partner.

Copyright 2023 - Theater in het Groen
Inloggen | Ziber Website | Design by Parel Promotie BV