DE NAAISTERS VAN THEATER IN ’t GROEN

Een bijdrage van Nelly van der Geest

“Verhalen vertellen zit me in ’t bloed. De naaisters hebben me al vaak geholpen om een verhaal dat ik wilde vertellen aan te kleden. Ze maken met hun stoffen en scharen fantasie tastbaar. Denk maar aan die Groene Kannen jurken of het advies om turquoise te kiezen voor de zangeres in Krabat, als kleur van leven tegenover de aardetinten van de molen en het zwart van de meester. Onze naaisters zijn gewoon niet voor een gat te vangen. Ook in Corona tijd zaten ze niet te miepen wat niet meer kon, maar bedachten ze om samen mondkapjes te maken. Dan konden ze elkaar blijven zien en en passant de kas van de club spekken.

Maar de naaisters, zoals ik ze heb leren kennen, blijven het liefst op de achtergrond. Dus aan mij de uitdaging hen een podium te geven en nu eens hun verhaal zichtbaar te maken. Die uitdaging ben ik aangegaan door een filmpje van hen te maken met in de hoofdrol: hun handen, het meten en knippen en het sturen van stof over de naaimachine. Met de muziek Portrait of Lupe (Eliot Goldenthall) kon ik de drijvende kracht die van hen als groep uitgaat, voelbaar maken. Zo kon ik het verhaal vertellen van acht vrouwen die al meer dan 170 kostuums voor Theater in ‘t Groen gemaakt hebben. Chapeau, dames om het in kostuumtermen te zeggen.”

Nelly van der Geest heeft als vrijwilliger bij Regio TV De Bilt een mooi, kort filmpje gemaakt. In één dag was deze reeds 2000 keer bekeken, dit is zelfs uitzonderlijk voor onze lokale omroep. Dank Nelly, voor deze mooie bijdrage! Ook zien? Zie hier (https://regiotvdebilt.nl/video/151192072/oog-op-de-bilt-de-naaisters-van-theater-in-t-groen)

Still filmpje Nelly van der Geest Still filmpje Nelly van der Geest