VAN TIMON BLOK (ARTISTIEK LEIDER Theater in ’t Groen)

Zomerproductie gaat niet door/ Update zomerproductie 2021: King Arthur

EXTRA ZOMERPRODUCTIE 2020 GAAT NIET DOOR!

Het idee ontstond tijdens de laatste zomerborrel: kunnen we -nu de afgelopen zomervoorstelling niet door ging- niet iets leuks en kleins doen als vervanging? In een paar dagen een korte presentatie in elkaar zetten, en dan een weekend spelen? 

Helaas, het lukte niet om voldoende spelers bij elkaar te brengen die 4 of 5 dagen fulltime beschikbaar waren voor zo’n ’pressure cooker’-voorstelling. Mochten mensen ideeën hebben of toch iets willen gaan doen, mail dan naar email Theater in �t Groen (mailto:info@theaterinhetgroen.nl).

 

PRODUCTIE 2021: KING ARTHUR

Een verdeeld land. Na jarenlang wanbeheer, corruptie, onderlinge strijd, en machtsmisbruik is er een nieuwe heerser op de troon gekomen: jong, idealistisch, vastbesloten om de fouten uit het verleden niet te herhalen. Een nieuwe tijd, waarbij eerlijkheid, transparantie en solidariteit de nieuwe kernwoorden zijn. Maar hoe kun je als heerser voldoen aan de hoge eisen die aan je worden gesteld? Wat als je wordt gemangeld tussen idealisme en de harde werkelijkheid? Koning Arthur, balancerend op het smalle koord tussen liefde en regelgeving, ervaart hoe de harde, cynische realiteit botst met de ambitie van de wereldverbeteraar.

In eerste instantie had ik het idee om ’mijn’ versie van koning Arthur te laten afspelen in een grote non-profit organisatie. Het leek me interessant om te onderzoeken hoe het idealisme van een groep wereldverbeteraars langzaam maar zeker strandt op egoïsme, jaloezie en gefnuikte ambitie. Maar tijdens het schrijven merkte ik dat dit concept botste met de logica van de oorspronkelijke Arthur-legende. Vandaar dat ik halverwege alles heb omgegooid (wat enerzijds zonde was van de tijd, maar aan de andere kant: kill your darlings).

De situatie die in veel landen heeft plaatsgevonden (of wellicht nog gaat plaatsvinden) lijkt op de omstandigheden waarin Arthur de troon bestijgt: een disfunctionele leider (vul zelf de namen maar in), een verdeeld land, verschillende facties die elkaar het licht in de ogen niet gunnen, en een ambitieuze heerser die van plan is een nieuw staatsbestel te creëren. En daarachter: intriges, verraad, en de vloek van menselijke beperkingen.

Waar King Arthur straks zal worden opgevoerd, staat nog even open. Er zijn momenteel diverse locatieverkenningen hiervoor gaande. En zodra hier meer over bekend is, komen we hier natuurlijk op terug.

Logo THiG Logo THiG